Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) започва процедура за интернет домейн на кирилица, е обявил министър Александър Цветков. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От МТИТС заявяват, че регистърът на имена в интернет-областта за България на кирилица ще бъде посочен от българското правителство.

Така страната ни се включва в решението на Съвета на директорите на Световната организация за интернет-имена и адреси (ICANN) да започне процедура за регистриране на интернет-имена за държавите, които използват азбука, различна от латиницата.

България е една от първите страни, декларирала своето желание да участва в тази процедура още през юни 2008 г. с официално писмо до президента на ICANN. Тогава след консултации с българската интернет-общност областта ".бг" бе посочена като национален код на кирилица, но дали ще остане той, или ще бъде поискан друг, зависи от редица технически изисквания, които през юни 2008 г. все още не бяха утвърдени, добавят от МТИТС.

От ICANN са изпратили съобщение до ведомството, че очакват тяхното по-нататъшно участие в процеса по включване на домейни на кирилица в интернет. "ICANN работи напълно прозрачно, като следва всички процедури по създаване на домейни на страните с нелатински букви, които са публично достъпни на сайта на организацията.

Процесът по включване на новите домейни на страните е дълъг и започва, а не завършва на 16 ноември 2009 г.", се посочва още в съобщението на организацията.