General Motors (GM) ще обяви днес, че до края на годината планира да започне изплащането на държавния си заем в размер на 6.7 млрд. долара, информира Reuters, позовавайки се на източник близък до компанията.

GM, която днес трябва да обяви за първи път резултатите си, след като премина през процедура по фалит, ще започне да изплаща по 1 млрд. долара на тримесечие по заема на 31 декември.

В същото време автопроизводителят ще започне изплащането и на Канада на заем в размер на 1.4 млрд. долара с тримесечни вноски от по 200 млн. долара.

От GM не се очакваше да започне да изплаща заема си към щатското правителство преди юли 2015, но по-добрите от очакваните продажби на автомобили ще позволят на компанията да започне да връща средствата доста по-рано.

Продажбите на автомобили на GM намаляха с по-малко от очакваното по-време на периода на фалит на компанията през юни и юли, който продължи само около 39 дена. Оттогава насам продажбите, подпомогнати и от държавната програма насърчаваща покупката на автомобили, се представят по-добре от очакваното.

В резултат на това на GM не й се наложи да харчи част от 16-те млрд. долара държавни средства след като излезе от процедурата по фалит. GM е използвала само около 3 млрд. долара от тези средства, които се съхраняват в сметка, до която компанията няма достъп без одобрението на Министерството на финансите.

Правителството се намеси, за да спаси както GM, така и Chrysler Group и да съхрани една ключова част от щатското автомобилостроене.

Дългът в размер на 6.7 млрд. долара е само една малка част от повече от 50-те млрд. долара пари на данъкоплатците, които бяха предоставени на компанията. По-голяма част от средствата бяха преобразувани в почти 61-процентен дял в компанията, което направи Министерството на финансите най-големият акционер в GM. От министерството обявиха, че се надяват да продадат акции на GM в първично публично предлагане през следващата година.