Бърни Мадоф и шефовете на AIG с техните огромни бонуси moже да са едни от най-алчните хора на света, пише сп. Newsweek, но те не са първите.

Ето как би изглеждала една евентуална класация на най-алчните хора на всички времена:

Марк Лициний Крас, римски пълководец, 115 - 53 г. пр. Хр.

Марк Крац редовно увеличавал броя на имотите си, чрез „пожарни намаления". Когато възникнел пожар в града, Крас отивал с войниците си до горящата сграда, която го интересувала и предлагал да я купи на безценица. Веднага щом продажбата била договорена, карал войниците си да се заемат с гасенето на пламъците.

Чингиз Хан 1162 - 1227 г.

Той искал да завладее света и е стигнал по-близо до тази цел от който и да е било друг човек. Когато починал, царството му се простирало от Тихия океан до Адриатическо море.

Папа Сикст 4, 1471 г.

Този папа е натрупал истинско богатство за себе си и за кардиналите си (за които се говори, че може да са му синове) като е управлявал бордеи. Той също така твърдял, че може да изпраща души на грешници в Рая, като вземал за това пари от живите им роднини. Най-голямата му „заслуга" обаче е учредяването на Испанската инквизиция.

Уилям Вандербилт 1821-1884

Вандербилт е син на корабния магнат Корнелиус Вандербилт. Той е увеличил наследството си със собствен бизнес. Бил е най-богатият човек на света на времето си и е притежавал най-голямата железопътна мрежа в света. Твърди, се че малко преди да почине е казал, че парите не са му дали истинско щастие, като думите му били: „Да отговаряш за 200 милиона долара е прекалено голяма грижа. Достатъчна е да погуби всеки, не виждам никакво удоволствие в това."

Уилям Туид 1823-1878

Туид е американски политик, който чрез корупционна схема източил между 40 и 200 млн. долара от американските данъкоплатци (което днес се равнява на между 1.5 и 8 милиарда долара). Арестуван е през 1871 г. Осъден е на 12 години затвор, но обжалва и присъдата му е намалена на една годна. След изтичането й е съден по граждански искове за 6 милиона долара. Влиза в затвора, докато не успява да осигури 3 милиона долара за гаранция. След това успява да избяга в Испания и става моряк на испански кораби.

Той обаче е разпознат, тъй като американските вестници по това време публикуват множество негови карикатури и статии за престъпленията му. Испанските власти обаче ги разбират погрешно и го арестуват като мислят, че е отвличал деца. Тъй или иначе, Туид е екстрадиран и умира в американски затвор от пневмония.

Императрица Цъси 1835 - 1908

В началото тя била държанка. По-късно се превръща в жената, която де факто е управлявала Китай в продължение на 50 години. Тя управлявала вместо сина си до смъртта му, а след това вържала властта от името на 3-годишния си племенник, когото държала под ключ. Използвала парите на флотата, за да си построи огромен кораб, на който организирала пищни вечери. Хранила се е със златни клечки, имала 3 000 кутии за бижута и незнайно колко бижута в тях... Много историци смятат, че с деспотичното си управление е допринесла за падането на последната китайска династия Цин.

Чарлз Понци 1882-1949

Измамните схеми, които ние наричаме „пирамиди", на запад се наричат „Понци схеми". Понци е италиански имигрант, който пристигнал в САЩ през 1903 г. с 2.5 долара в джоба си (имал повече, но ги профукал на хазарт на кораба по път за Щатите). След някои по-дребни измами, той създава схема, благодарение на която натрупва 20 млн. долара за няколко месеца (равняващи се на 222 млн. долара днес). Осъден е на 5 години затвор, от които лежи три и половина. След излизането си от затвора, прави още няколко по-дребни измами и отново е съден. Междувременно, става ясно, че така и не е получил американско гражданство и бива депортиран в Италия. Прекарва последните години от живота си в бедност.

Имелда Маркос 1929 -

Съпругата на бившия президент на Филипините е известна с разточителство си. Тя харчела по 5 милиона долара на шопинг в Ню Йорк и Рим. Говори се, че притежава най-голямата колекция от скъпоценни камъни в света, както и най-голямата от обувки (3 000 чифта).

Иван Боески 1937 -

Боески е осъден за търговия с вътрешна информация през 1986, благодарение на която натрупал е по-голяма част от богатството си, възлизащо на 200 млн. долара. Той излежава две години в затвор, преди да бъде освободен. Боески е вдъхновил Оливър Стоун за образа на Гордън Геко в „Уолстрийт".

Денис Козловски 1946 -

Като CEO на Tyсо той открадва 400 млн. долара от акционерите.

Купил си е златна завеса за баня, на стойност 6 000 долара с пари на компанията. Организира парти за 2 млн. долара по случай рождени ден на жена си, като компанията плаща половината от сумата.

Бернард Мадоф 1938 -

Авторът на може би най-голямата разкрита измама в света, на стойност около 50 милиарда долара, в момента е в затвора.

Стани наш фен във Facebook