Сделките с недвижими имоти ще трябва да се осъществяват само по банков път. Това коментира председателят на Нотариалната камара Димитър Танев по повод предстоящото заседание на Министерския съвет, където ще се гледат промените и измененията в Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Танев обясни, че идеята е плащанията да стават чрез банкови сметки, които ще могат да се избират от страните или да се извършват в специална сметка на нотариуса. "Един от вариантите, които се предвиждат, е нотариусът при когото се извършват сделките да попълва клетвена декларация", уточни той. В документа нотариусът ще трябва да заяви, че посочената сума за сделката с имота, е истинска.

Според Танев това е един от вариантите за предотвратяване на имотните измами. "Това за нас обаче е първата стъпка", допълни председателят на Нотариалната камара.

Припомняме, че като мярка за борба с имотните измами, на 1-ви октомври стартира и електронен регистър, чрез който нотариусите могат да дават справки за пълномощни и завещания, издадени от техни колеги в цялата страна.

Целта му беше да се прекратят злоупотребите, при които най-често се представят фалшиви пълномощни за продажба. Утре в дневния ред на заседанието на Министерски съвет ще се коментират промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Източник: БГНЕС