Паметниците обикновено се издигат в чест на личности или събития, с цел да напомнят на хората за тях. Някои модерни статуи ни карат да се чудим какво иска да ни каже творецът? Такива смесени чувства може би изпитват хората, които минават покрай „Паметника на клизмата" в руския град Железноводск. Ето някои от най-странните паметници на света:

Паметник на клизмата, Русия

Наскоро в спа център в руския град Железноводск откриха, може би, най-необичайния паметник - момченца държат близо 400-килограмова бронзова реплика на клизма. Районът на града е известен с минералните си извори, с чиято вода ставали, много хубави клизми.

Кархендж

Намира се в щата Небраска и е реплика на британския Стоунхендж, но вместо древни камъни, този е изграден от истински автомобили. Построен е през 1987 г. от Джим Рейндърс, който го издигнал в памет на баща си.

Идеалният дворец, Франция

Фердинанд Шевал бил френски пощальон, който всеки ден по време на работата си събирал камъни. С тях той строял „Идеалния дворец". Своеобразният паметник бил готов за 33 години. Шевал е погребан в гробище близо до творението си, в мавзолей от камъни.

Пикаещото момче в Брюксел

Manneken Pis е една от най-известните атракции на Брюксел. Статуята на момченце, което уринира в шадраван е поставена през 17-и век. Има множество легенди за произхода й - според едни тя е вдъхновена от момченце, което се загубило и било намерено, докато се облекчавало в шадравана, а друга легенда е още по-смела - статуята била в чест на момче, което загасило пожар по този начин.

Мементо парк, Будапеща

След като през 1989 година комунизмът в страната пада, властите премахват стотици паметници на комунистически герои, като Ленин, Карл Маркс и др. Какво да правят с тях обаче? През 1993 на някой му хрумнало да ги събере в двор и да направи нещо като музей на открито.

Кадилак Ранч, Тексас

Построено е през 1974 и представлява редица полузаровени в земята кадилаци.

Мемориалът на лудия кон

Започнат е през 1948 Южна Дакота и се очаква някой ден да стане най-високият паметник в света. Планираните му размери са 168 на 192 метра.

Кронос, Швейцария

В град Берн паметник до фонтан представлява чудовище, което яде малко дете. Построен е през 1546 година и пресъздава историята на цар Кронос - герой от гръцката митология, който изяждал децата си, за да не завземат трона му.

Фремонт трол, Сиатъл

Построен е под мост в Сиатъл през 1990 г. и представлява чудовище с едно око, което с едната си ръка смазва Фолксваген.

Желязната планина

Желязната планина е огромен гранитен купол с обиколка от почти 8 км. Намира се в град Джорджия, в щата Джорджия и на едната му стена са изобразени три ключови фигури от американската история: Ст. Джаксън, Робърт Лий и Джеферсън Дейвис.

Обърнатият кон, Прага

Статуята е създадена през 1999 и стои в търговски център в Прага. Тя е пародия на истински паметник, който се намира на близък площад.