Страните от Евросъюза като цяло са добре подготвени в случай на нова газова криза. Проблеми с газоснабдяването на Европа като миналата зима няма да има - това са основните изводи, които направи Координационната група на ЕС по въпросите за газоснабдяването. Поредното заседание на групата се състоя в сряда в Брюксел, информира РИА Новости.

„Групата отчете постигане на пълен капацитет на газохранилищата в почти всички държави членки на ЕС, както и на редица търговски споразумения за покриване на извънредни нужди на държавите, които пострадаха най-сериозно от януарска газова криза", се казва в заключение на групата.

На това заседание ЕК поръча на газовата група на ЕС, чиято поредна среща е насрочена за 14 декември, да изработи сценарий за извънредни мерки и взаимодействия на ниво ЕС и в по-широк европейски мащаб в случай на прекъсване на доставките на газ.

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс съобщи, че Европа на 100% е запълнила газовите си хранилища и подготви план на работа в извънредни ситуации при доставката на газ.

В понеделник Русия и ЕС подписаха меморандум за механизъм за ранно предупреждение в енергийната сфера. От руска страна подписът си сложи енергийният министър на Русия Сергей Шматко, а от страна на ЕС - еврокомисарят Андрис Пиебалгс.

Механизмът за ранно предупреждение трябва да гарантира устойчиви и безпрепятствени доставки на енергийни ресурси, предупреждение и преодоляване на последиците от извънредните ситуации в енергийната сфера с минимални отрицателни последици.

Както отбеляза Шматко след подписването на документа фактът, че това се случва в края на годината, не означава, че документът е обвързан с възможни рискове пред доставките на руски газ в Европа през Украйна. Той подчерта, че освен газовата сфера, меморандумът регулира още въпросите за доставките на петрол, електроенергия и въглища.

На свой ред Пиебалгс поясни, че новият документ определя системата за оповестяване, дейността на експертите, мерките, които могат да се предприемат при евентуално прекъсване на доставките на енергийни ресурси и др.

През януари 2009 г., поради търговски спорове между Русия и Украйна руският газ не достигна до потребителите в ЕС и това продължи две седмици. Заради липсата на договор за 2009 г. Газпром прекъсна от 1 януари доставките на Украйна, а от 7 януари и транзита на суровината в Европа през украинска територия.

Транзитът бе възстановен на 20 януари след постигнатите договорености на ниво премиери на РФ и Украйна и сключването на десетгодишен договор между Газпром и Нафтогаз.