Адвент Интернешънъл, световен фонд за финансиране чрез дялово участие, днес обяви, че е придобил приблизително 79% от акциите на Девин АД от Соравия Груп Австрия и определени индивидуални акционери на цена 3.06 лв. за акция.

Тази транзакция оценява Девин на обща стойност на предприятието от 40 млн. евро. Изпълнителните директори на бутилиращата компания ще запазят своя дял акции, възлизащ на 6.7 %, информират от публичното дружество.

Съгласно изискванията на българското законодателство, Адвент ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството, търгувани на Българската фондова борса. Дружеството, със седалище в град Девин, в югозападната част на България, е основано през 1992 г. и непрекъснато се развива до достигането на водеща позиция на пазара на бутилирани води в България със своите марки изворна и минерална вода.

През последните две години компанията установи договорни отношения за дистрибуцията на енергийната напитка Red Bull и на премиум соковете с марка Granini, пусна на българския пазар първата овкусена вода DEVIN Fresh и навлезе на румънския пазар.

Мениджърският екип ще бъде подпомогнат от Матю Литобарски, оперативен консултант на Адвент Интернешънъл и бивш президент на Кадбъри Швепс за Европа, който ще се присъедини като неизпълнителен член и председател на Съвета на директорите на Девин.

Адвент Интернешънъл инвестира в Централна Европа чрез местни фондове и офиси от 1994 г. С цел постигане на успешно развитие, компанията е финансирала и подпомогнала редица компании от сектор „Храни и напитки", в това число Брюъри Холдингс - Румъния, Стар Фуудс - Полша, Уно - Турция и Графиня - Аржентина.

Екипът на Адвент по сделката с Девин включва Крис Мрук, Албена Василева, Михал Арон, Милан Кулич и Бурчу Гобулук. Консултанти по сделката са A.T. Kearney (пазар и операции), Corporate Finance Partners (корпоративни финанси), CMS Cameron McKenna (правни въпроси), PricewaterhouseCoopers (финансови и данъчни услуги) и Elana (брокерско посредничество).

Соравия Груп бяха консултирани от Борислав Боянов и Ко. (правни въпроси).

Акциите на публичната компания затвориха борсовата сесия без изменение от цената 3.10 лв., при обем от едва 30 изтъргувани лота.