Бъдещето на "Софияленд" скара общинарите в столицата. По-голямата част от 35-те декара на бившия лунапарк са предвидени за строителство на високи сгради, а останалото ще бъдат зелени площи. Това пише в приетия вчера от градския парламент нов устройствен план на София.

Главният архитект на столицата Петър Диков подробно обясни, че на мястото няма да има гигантски небостъргачи. Въпреки това групата съветници от БСП излязоха с нарочна декларация срещу плана. Те твърдят, че нищо в бъдеще нямало да попречи на мастит инвеститор да вдигне 30-етажни бизнес и жилищни сгради на мястото на въртележките, виенските колела, влакчетата на ужасите и другите атракции. Според левите парцелът трябвало да се използва за спорт и забавления, а не за строителство.

Съветниците от БСП оспориха и определянето на 320 дка от Западния парк за изграждане на ниски постройки. Въпросният парцел се спряга и като компенсация на суходолци, чиито земи са били отнети за построяване на сметището там.

Освен това в Западен парк би могло да се отдели и място за обезщетение на реститути, чиито имоти попадат по трасето на важен за града булевард. В крайна сметка и въпреки препирните, планът на София бе приет с 53 гласа "за", а единственият "против" бе Георги Кадиев от БСП. Документът обаче трябва да се одобри и от правителството.

Източник: в. "Стандарт"