Централната банка на Япония днес остави основната си лихва непроменена на ниво от 0.1% и завиши оценката си за втората най-голяма икономика в света вследствие на ръст в износа, информира AP.

Единодушното решение по отношение на лихвения процент, което беше очаквано, дойде в края на двудневната среща на банката.

"Икономиката на Япония тръгва нагоре основно благодарение на най-различните мерки, предприети както в страната, така и в чужбина," казват от централната банка. Износът, който е основен двигател на японската икономика и производството, нараства благодарение на възстановяването на развиващите се икономики, съобщават от банката.

Централната банка на Япония завиши оценката си за икономиката в трети пореден месец, съобщавайки, че потреблението също се възстановява вследствие на мерките, предприети от правителството.

От централната банка също така съобщават, че спадът в цените на годишна база остава непроменен.

Заместник премиерът Наото Кан заяви днес, че Япония е в дефлация, докато финансовият министър Хирохиса Фуджий изрази сериозни опасения по отношение на падащите цени.

Дефлацията, която нанесе сериозно поражение на страната през 90-те години на миналия век, заплашва да ограничи ръста, като свива печалбите на компаниите и кара потребителите да отлагат покупки. Това може да доведе до намаляване на производството, по-ниски заплати и увеличаване на задълженията.

По-оптимистичното изявление на централната банка по отношение на икономиката идва след обявените в понеделник данни за икономически ръст от 4.8% за третото тримесечие.

Брутният вътрешен продукт на Япония нараства в две поредни тримесечие и отчита най-бързото си нарастване откакто скача с 5.7% през първото тримесечие на 2007 г. БВП на Япония нарасна с 2.7% през второто тримесечие на тази година.

От Централната банка на Япония прогнозират, че темпът на възстановяване на икономиката вероятно ще остане умерен до около средата на финансовата 2010 г.