Данъкът върху хазарта скача от 10 на 15 сто от 1 януари 2010 г. с гласуваните от парламента на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на ставката бе прието със 149 гласа "за", без нито един против и "въздържал се", съобщи бТВ.

Първоначалното предложение на Министерския съвет, одобрено и на първо четене от депутатите, беше за 12 процента налог. Вчера обаче, след среща в НС между премиера и парламентарните групи на ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС, бе обявено, че данък "хазарт" ще бъде 15 на сто. За това настояваха от Синята коалиция.

Така за хазартен автомат, съответно всяко игрално място от него, на тримесечие ще се плаща 500 лв. Толкова ще е данъкът и за съоръжение за осъществяване на залагания в надбягвания с коне или кучета.

За рулетка в казино за игрална маса дължимият налог е 22 000 лв. на тримесечие за всяко съоръжение, а за друго игрално съоръжение - 5 000 лв., приеха депутатите.

В подкрепа на по-високата ставка съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова приведе данни от последното социологическо проучване на обществените нагласи спрямо хазарта. Според данните само 10 на сто от допитаните са на мнение, че трябва да има облекчение за хазарта. 60 на сто от анкетираните смятат, че налогът трябва да е в рамките на 14-20 процента.

Янаки Стоилов от левицата отбеляза, че данните не са от вчера и попита защо бюджетната комисия не се е съобразила с тях при разглеждането на законопроекта, а е трябвало в сряда премиерът да дойде в парламента и да "разпореди" цифрите да се променят. Не допускайте, когато някакъв проблем може да бъде решен от Народното събрание, някой отвън да идва, за да стане това, призова колегите си от управляващото мнозинство Стоилов.

Според Четин Казак от ДПС не е добра практика парламентът да бъде поставян под диктат. От движението се обявиха за регулация и контрол на сектора и заявиха, че застават зад предлаганото увеличение.

Приходите от помощни и спомагателни дейности/продажба на вода, кока кола/ ще се облагат с алтернативен данък върху стойността им в размер на 12 на сто.

Корпоративният данък се преотстъпва в размер до 60% на данъчно задължени лица, регистрирани като земеделски производители, за данъчната им печалба от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция, приеха още народните представители. Условие да бъде преотстъпен данъкът е той да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника, като не трябва да превишава 50 на сто от стойността на активите.

Корпоративният данък не се преотстъпва, когато лицето е получило други помощи. Данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за земеделските производители, няма да се прилага за предприятия в затруднение.

Чуждестранните юридически лица от ЕС имат право на избор за преизчисляване и последващо възстановяване на част от удържания налог, така както и местните лица. НС прие също да бъде облагана печалбата на чуждестранните юридически лица от прехвърляне/продажба/ на място на стопанска дейност.