Да се ходи в чужбина отново е на дневен ред въпреки рецесията, като глобално проучване сочи, че един от петима планира да пътува извън страната, дори да е в същия регион, предаде Reuters Life!

Проучването, осъществено по поръчка на кредитните карти MasterCard е включвало над 10 600 души в Близкия Изток, Африка и азиатско-тихоокеанския район за приоритетите им да пътешествия за следващите 6 месеца.

Резултатите вероятно ще обнадеждат глобалната индустрия за пътуване, която прекара трудна година на фона на световната финансова криза.

Около 20% от респондентите заявяват, че планират да осъществят международно частно пътуване, като жителите на Хонг Конг са начело на листата, планиращи почивка зад граница, следвани от сингапурците и Саудитска Арабия.

Африканските участници в изследването са най-запалени по дългите разстояния и отиват в САЩ, Канада или Европа, но за мнозинството, десетте топ-дестинации обаче се оказват основно в собствения им регион. Япония, Австралия и Китай са най-популярните дестинации за перспективни пътници в азиатско-тихоокеанския район, докато хората от Близкия Изток най-вероятно ще посетят Египет и Обединените арабски емирства, според изследването.

То включва 24 държави и територии, от Австралия до Нигерия. В 14-те пазара, изследвани в Азия-Тихия океан, 22% заявяват, че те планират празници в чужбина, сравнено с 20% преди 6 месеца.

Почти 60% от участниците заявяват, че пътуването зад граница е неосновен приоритет.

В Близкия Изток близо една четвърт планират чуждестранни пътешествия, понижение от една трета преди 6 месеца. В Африка 17% от участниците планират пътешествие със самолет.

Източник: БГНЕС