Представяме ви пет сладкиша, които могат да ви излязат „солено":

5. Крепостта на рибаря - 14 500 долара

Предлага се в ресторант Wine3 в луксозния хотел Sri Lankan. Това е италиански сладкиш „касата" с ирландски крем. Сервира се със сироп от манго, мандарини и шампанско. В чинийката има и скулптура на моряк от шоколад, седнал върху 80-каратов аквамарин.

4. Замразен шоколад - 25 000 долара

Сервира се в Serendipity 3 със съдействието на бижутерския магазин Euphoria New York. Съдържа смес от 28 вида какао, половината от които са от най-скъпите в света, плюс 5 грама 28-каратово злато. Сервира се в чаша, поръсена със златни прашинки, които могат да се ядат. Около самата чашка има златна гривна с диаманти, която остава за клиента.

3. Платинена торта за 130 000 долара

Измислена е от известен японски готвач. Върху тортата има платинена огърлица, украшения и ядливи платинени прашинки. Целта на дизайнера била да направи бижутата от платина по-популярни сред дамите.

2 Ягодов сладкиш Arnaud - 1.4 милиона долара

Сладкишът, който е сервиран преди години в Ню Орлиънс, представлявал ягоди, мариновани в скъпо порто. Те били сервирани с мента, крем и специална глазура - пръстен с 4.7-каратов розов диамант. Към сладкиша вървяла и бутилка порто.

1 Диамантен плодов кейк - 1.65 милиона долара

До сега е бил сервиран само един път - на Коледа 2005 г. Концепцията на сладкиша била мислена в продължение на 6 месеца, а направата му отнела още един месец. Към него вървели 223 диаманта, самите съставки на кейка са тайна.