Още от зората на цивилизацията, различните култури по света са създали и оставили трайни докзателства за величието си под формата на сгради. Ето 10 от най-известните:

10. Храм Ангкор Ват, Камбоджа

Храмът на Ангкор Ват е посветен на Индуският бог Вишну от Цар Суряварман II, който царува между 1131 и 1150 г. след Христа. Храмът е построен в рамките на 30 години и е един от най-добрите примери на Кхмерското и Индуското изкуство. Покриващ площ от 800 декара, комплексът се състои от 5 кули, които са изобразени и на камбоджанския флаг. През 1992 година ЮНЕСКО обявява обекта и целия град за част от световното културно наследство.

9. Храм Василия Блаженного, Русия

Катедралата на Василий Блажени е руска православна катедрала, построена на Червения площад в Москва през 1555-1561. Изградена е въз основа на заповед на Иван IV на Русия в чест на превземането на Казан и Астрахан, като бележи геометричния център на града и е символ на на растежа от 14-ти век.

8. Партенон, Гърция

Партенонът е древногръцки храм, който се намира в Атина, Гърция. Това е главният храм на Атинския акропол, посветен на Атина Партенос, покровителка на град Атина. Строителството му започва през 447 г. пр. Хр., а освещаването на храма е през 438 пр.н.е. по време на празника Панатенеи. Партенонът се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на гръцкия гений.

7. Лувъра, Франция

Това е най-големият национален музей на Франция и е един от най-посещаваните в света. Сградата, която в миналото е била кралски дворец, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи. За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793, по време на Френската революция. На площ от 60 600 кв. м са разположени почти 35 000 експоната от праисторическата ера до 19 век.

6. Версайски дворец, Франция

Версайският дворец е един от най-известните в Европа. Разположен е на югозапад от Париж, тясно свързан с живота и владичеството на Луи XIV - кралят Слънце. Построяването му било назначено от самият крал през 1661 г. на главен архитект Луи льо Во, като реставрация и разширение на по-стар малък дворец.

5. Колизей, Рим

Колизеумът се издига в Рим, близо до двореца на Нерон, който е построен след опожаряването на Рим през 64 г. Името Колизеум му е дадено към VIII век заради намиращия се до него Неронов колос. Строежът на амфитеатъра отнема десет години, a при откриването му през 80 г. от н.е., по време на игрите, продължили 1000 дни, били избити повече от 5 000 животни: слонове, тигри, лъвове, лосове, хиени, хипопотами и жирафи.

4. Биг Бен, Великобритания

Биг Бен, официално название - Часовникова кула на Уестминстърския дворец, наричат я още Кулата на Св. Стефан е часовникова кула в Лондон, част от архитектурния комплекс на Уестминстерския дворец. Висока е 96.3 м. и тежи 13 т. Построена е през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 г. Часовникът се намира на 55 м. над земята. Диаметърът на циферблата е 7 м. и дължина на стрелките 2.7 и 4.2 м.

3. Белият дом, САЩ

Това е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт. Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др.

2. Тадж Махал, Индия

Тадж Махал е мавзолей в Агра, Индия, построен от императора Шах Джахан за любимата му жена Мумтаз Махал. За място на строежа е избрана голяма градина на брега на реката, собственост на раджа Джай Сингх. Мястото е избрано тъй като добре се вижда от дворците в Червената крепост.

1. Пирамидите, Египет

Общият брой на египетските пирамиди на територията на Египет е повече от 100. Най-голяма е Великата Пирамида на Гиза, която била построена през 2560 пр.н.е. Египетските пирамиди са едно от 7-те чудеса на света, както и единственото запазено до наши дни.