Помощта, отпусната от британското правителство на местните банки, възлиза на 850 млрд. паунда (1.4 трлн. долара), показват данни на британската сметна палата.

Данните включват както разходите за закупуване на акции в банките Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds Banking Group, така и осигуряването на гаранции, застраховки и кредити.

Разходите на британското министерство на финансите за закупуването на акции в банките и за кредитиране на банковия сектор, включително за национализираната Northern Rock, ще възлязат на около 117 млрд. паунда.

Колко ще загубят данъкоплатците от тези помощи все още не е ясно, но Министерството на финансите прогнозира миналия април, че загубата ще възлезе на между 20 и 50 млрд. паунда.

Кредитирането на компаниите през 2010 от страна на отчасти държавните банки RBS и Lloyds е малко вероятно да достигне определените таргети.

Според британската сметна палата обаче данъкоплатците все пак са получили нещо срещу тези пари, а именно това, че са избегнати повсеместните фалити на британски банки и че не е имало вложители, които да загубят депозитите си.