Общият обем на инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Европа през тази година се очаква да бъде между 60 и 80 млрд. евро, става ясно от прогнози на международни брокери, пише PropertyEU.

Най-оптимистичен сред брокерите е Дайвид Хътчингс от Cushman & Wakefield, който прогнозира инвестиционните обеми в сектора да достигнат 75-80 млрд. евро.

На противоположната страна е Майкъл Хадук от CB Richard Ellis, според който инвестициите в имоти на Стария континент едва ли ще надвишат до края на 2009 г. 60 млрд. евро.

Инвестиционният обем се подобри през последното тримесечие, но не бива да се забравя, че повечето средства са насочени предимно към първокачествени имоти, чиито брой на пазара не е много голям, посочва Хадук.

Според Андрю Смит от Catella инвестиции ще достигнат 65 млрд. евро, като най-голям обем ще бъде съсредоточен в офисните и търговски имоти във Франция, Финландия, Норвегия и Белгия, докато Великобритания, Ирландия и Балтийските републики ще бъдат най-зле представилите се във всички сегменти.