Промените в проекта на яхтеното пристанище в Поморие са приети от разширен експертен съвет и новия вариант вече е предложен за обсъждане на общинските съветници, каза инж. Петър Златанов, кмет на община Поморие.

В променения проект е отпаднала идеята за амфитеатрална постройка, отпаднали са постройки на по 2, 3 етажа, предназначени за офиси, хотелска база и остава само 1 паркинг и една зона с едноетажни кафета, атракциони и магазини. Съхранена е логиката от първоначалния проект, която има за цел да се получи вътрешна циркулация на водата и да няма застойна зона в поморийския залив.

Стремежът е да се получи и една плитководна зона, която да дава възможност на възрастните и на децата да карат водни колелета, както и за различни други атракциони. Предвидени са три кея за яхти, един от които - за малки пасажерски кораби. Ще се създаде и трикилометрова изкуствена плажна ивица. Тя ще е уникална по рода си за страната, с изкуствени подводни рифове. Инвестицията само за пристана е предвидена да бъде около 24 млн. лв.

Пешеходната зона на пристанището ще има връзка с централната част на града. От пристанището ще може да се излиза на две нива, като второто ще е над улицата, предназначена за автомобилен достъп и ще се свързва директно с пешеходната зона на града.

Така авторите на проекта са осигурили транспортно-комуникационен и пешеходен достъп до зоната. Има и предложение на архитекта пред читалището да се постави статуята на Св. Георги Победоносец - закрилник и патрон на морския град.

Източник/Снимка: БГНЕС