В България ще продължи спадът в икономиката и през четвъртото тримесечие на 2009 г., като се очаква дъното на кризата да бъде ударено в края на тази или началото на следващата година, коментира за Profit.bg Камен Колев, зам. председател на Българска Стопанска Камара (БСК).

Отчетеният спад за 3-то тримесечие на 2009 г. продължава негативния тренд от първите тримесечия, като все още не се наблюдава тенденция на обръщане на посоката нагоре. В следващите няколко месеца обаче данните за БВП, измерени на годишна база, т.е. съпоставени със съответните периоди на миналата година, ще изглеждат по-добре, тъй като сравнението ще е с предходни периоди, в които кризата вече е действала.

В повечето европейски страни, в т.ч. и в Румъния, вече се наблюдава обръщане на тенденцията на спад. Очаква се данните за износа до края на годината да потвърдят посоката на стабилно нарастване на износа в резултат на повече поръчки отвън.

Основният проблем през 2010 г. ще остане безработицата, която ще бъде на нива от около 10-12%. Има голяма вероятност тя да се запази на същите нива и през 2011 г.

Затова основните мерки следва да са ориентирани не към усилия за повишаване на заплати и пенсии, а за задържане темпа на освобождаване на персонал от засегнатите от кризата предприятия.

Средните доходи ще продължават да растат въпреки кризата, но това ще е за сметка на освобождаване на преди всичко нискоквалифицираната работна ръка, която е и с най-ниски възнаграждения.

Очертаващото се излизане от кризата през пролетта на 2010 г. ще бъде силно забавено от наличието на висок корпоративен дълг, просрочените междуфирмени задължения, както и на неразплатените задължения на бюджета към бизнеса, отсъствието на индикации за значимо облекчаване достъпа до банкови кредити, липсата на напредък в усвояване на средствата по оперативните програми.

Неспособността на много стопански единици да преструктурират дейността си в условия на ограничен и свит пазар ще продължи тенденцията за нарастване броя на фирмите в несъстоятелност.