Ferrari създаде уникалния суперавтомобил P540 Superfast Aperta, создаден по специална поръчка на американския милионер Едуард Уолсън - син на изобретателя на кабелната телевизия Джон Уолсън.

Задачата, поставена на производителя, била разработването на съвременна версия на "златното" Ferrari 250GT NART Spyder от 1965 г. Дизайнът на колата, построена на базата на 599 GTB Fiorano, е е дало на Pininfarina.

Автомобилът е направен в Маранело, като Уолсън контролирал лично всеки един стадий в създаването му. P540 Superfast Aperta има 12-цилиндров 6-литров мотор с мощност 620 к.с. и е обзаведен с 6-степенна роботизирана скоростна кутия F1 SuperFast.

Автомобилът е единственият по рода си екземпляр в света. Първият подобен уникат, произведен от компанията по специална поръчка (на колекционера Джеймс Гликънхаус), е Ferrari P4/5, чийто дизайн също е разработен от Pininfarina. Основата му е Ferrari Enzo, 660 к.с., но с ново купе.

Свидетелство за това, че и двете коли са наистина бутикови е, че разработчиците не са имали право да поставят върху тях логото на Ferrari. Цената и на единия, и на другия автомобил е фирмена тайна.

Източник: БГНЕС