Фондовете са в жестока битка помежду си за клиенти и свеж капитал. Особено ясна е изразена битката в момент, когато световните борси са зациклили, а кризата тормози пазарите вече 2.5 години.

Налице пък са хиляди фондове на пазара, което прави пробивът и поддържането на бизнеса изключително труден. За целта излизат интересни и екзотични предложения. Ето и най-странните фондове (странни въз основа на активите и начина, по който инвестират от името на своите вложители):

The Congressional Effect Fund (CEFFX)

Този фонд е създаден, за да отговори на въпроса „Колко вреден е конгресът за инвеститорите?". На пръв поглед създаден от цинизъм, мениджърите му всъщност действат въз основа на схващането, че политиците вършат само зло.

Те до такава степен са убедени в тази теза, че напълно излизат от фондовия пазар, когато Конгресът заседава. В този момент средствата се пренасочват към кеш, правителствени облигации и паричните пазари. Според статистиката индексът S&P 500 е регистрирал средна годишно доходност от 0.31%, когато Конгресът е заседавал, срещу 16.15%, когато е бил в почивка.

Поради търговската си стратегия, фондът напълно изпусна ръста на борсовите индекси през тази година. Той се нарежда сред фондовете с най-ниска доходност за тази година.

The StockCar Stocks Index Fund (SCARX)

На пръв поглед този фонд, който следи индекс на компаниите, поддържащи състезанията от серията NASCAR, е мечта за всеки състезателен фен. Но това е само на пръв поглед. При по-задълбочен анализ на портфейла се вижда, че позициите са само косвено свързани със състезанието. Инвеститорите с изненада ще разберат, че освен свързаните със състезанието компании, в портфейла му има доста големи дялове в компании като Disney, Target, Coca-Cola, и Sony.

През годините представянето на фонда е било доста неубедително, но специално от началото на годината, той се нарежда в горната част на най-печелившите в класацията на Morningstar.

The Blue Chip Winery Fund

На шега този фонд е наричан най-добрият „ликвиден" фонд на пазара. За разлика от добрата чаша вино, той не се представя много добре във времето. Има доста интересен подход към инвестирането във вино. Вместо да купува бутилки вино, той инвестира предимно във фондове за недвижими имоти със собственост на винарни и изби. Акционерите получават много изгодни оферти за винен и спа-туризъм в хотелите и избите на компаниите, в които инвестират.

The Herzfeld Caribbean Basin Fund (CUBA)

Докато повечето мениджъри говорят за инвестиране с дългосрочен хоризонт, малко хора са готови да вложат големи средства и да чакат търпеливо да се случи дадено събитие, което да промени живота им. Този фонд обаче дава именно това. Инвестициите му са позиционирани така, че търпеливо чакат падането на режима в Куба и това от петнадесет години насам. Инвестира се в компании, които биха се облагодетелствали от падането на този режим.

The Marketocracy Masters 100 Fund (MOFQX)

Хората често си мислят, че биха могли да се справят по-добре на пазара от професионалните мениджъри. Този фонд в известна степен им дава възможността да докажат това. Разбира се, за да ви се отдаде подобна възможност първо трябва да докажете, че сте по-добър от хиляди други инвеститори. В сайта на фонда инвеститорите създават хипотетични портфейли, които управляват. В момента има активни около 30 000 инвеститори с подобни портфейли. От портфейлите, които играчите създават от фонда подбират до 100, за да определят реалния портфейл.

The Vice Fund (VICEX)

Както предполага името, този фонд инвестира в така наречените „порочни стоки". Към микса от най-големите тютюневи производители, като Philip Morris, Lorillard, British American Tobacco, и Altria се добавят имена на производители на алкохол, някои хазартни компании и производители на оръжия. Трябва да се отбележи, че се справя доста зле от началото на годината и е в трите процента на най-лошо представящите се фондове в списъка на Morningstar.

The Monetta Young Investor Fund (MYIFX)

Някога чудили ли сте, дали първокласник би се справял по-добре с инвестициите от вас? Доста е вероятно в състава на портфейла да бъдат включени компании като Disney и McDonald's. И напълно не е случайно, че тези позиции фигурират значително в портфейла на този екзотичен фонд . Всъщност той инвестира половината от средствата, с които оперира в индексни фондове, а останалите в компании широко познати на децата и тинейджърите.

The Timothy Plan Aggressive Growth Fund (TAAGX)

Интересува ли ви моралът в инвестициите? Фондът предоставя тази възможност на потенциални инвеститори, интересуващи се от християнските ценности. Има си и „Зала на срама", където попада списък от компании избягвани от фонда, поради това, че не отговаря на християнските критерии. Разбира се, там е пълно с имена на производители на алкохол, цигари, хазарт, порнография и други такива.

The Adaptive Allocation Fund (AAXCX)

Фондът е странен отвсякъде. Като се почне от страницата му, носеща името unusualfund.com и се стигне до управляващата го компания, наречена Critical Math. Всъщност основаният през 2006 година фонд използва 80 фундаментални модела, в допълнение към голям брой технически такива, за да вземе решение в кои компании ще инвестира. През изминалата година той бе сред отличниците по представяне сред средните по големина фондове.

The Women's Leadership Fund

Швейцарската компания Naissance Capital планира да стартира този фонд през следващата година с цел да инвестира в компании със значителна женска репрезентативност. В идеалните цели на фонда влиза обявеното му намерение да заделя 20% от събираните такси за борба срещу женската неравнопоставеност във финансово отношение.