Художници в един от най-пострадалите американски градове от кредитната криза - Детройт, рисуват забавни картини по многото изоставени къщи, пише zagranhouse.ru.

Идеята на художниците е не само да направят фасади на жилищата по-весели, но да привлекат общественото внимание към проблемите на бедността, бездомните и упадъка, които са истинска "напаст" за американския мегаполис.

Трябва да се отбележи, че тази идея не е нова - още преди две десетилетия започна проектът "Heidelberg", като през 1986 г. художникът Тайри Гайтън и неговият дядо, Сам Маккей започват да рисуват върху къща в предградието на ДетройтМакдуал Хънт, която в последствие е разрушена при градските бунтове и митинги.

За разлика от проекта на Гайтън, рисуването по домовете не е съсредоточено само в една част на града, тъй като отразява проблемите, пред които са изправени всички жители: в Детройт има хиляди изоставени домове, бюджетният дефицит е най-малко 300 млн. долара, а равнището на безработица е два-три пъти по-високо от средното на страната.

Освен подобряване на градския пейзаж, рисуването по жилищата дава възможност на художниците да покажат на обществеността своите произведения.