Петрол АД увеличи капитала на дъщерната си компания Елит Петрол, след решение на общото събрание на акционерите на дружеството. Вноската от страна на публичната компания ще бъде земи, сгради, машини и съоръжения, други дълготрайни материални и нематериални активи, намиращи се в 197 бензиностанции на компанията.

Срещу тази непарична вноска Петрол АД ще придобие 71.98 млн. акции от Елит Петрол с номинална цена от 1 лв.

Предложение на акционер подложи на гласуване, не включването в апортната вноска на бензиностанция, находяща се във Варна и оценена на 1.114 млн. лв. Акционерите обаче отхвърлиха искането, като в него не участваха заинтересованите лица по смисъла на закона Петрол Холдинг и Нафтекс Петрол.

От Петрол АД информират, че отделянето на активите в самостоятелно дружество с предмет управление и разпореждане с активи, ще позволи на Петрол да се съсредоточи в управлението на търговските си обекти с цел повишаване на обемите продажби, подобряване на качеството на обслужване и реализиране на по-големи печалби от дейността в интерес и за благото на своите акционери.

„Отделянето на активите в отделно специализирано дружество за управление и разпореждане с такива активи, ще доведе до извличането на максимални финансови изгоди от експлоатирането им. Предвид това, че Елит Петрол ЕАД е 100% дъщерно на Петрол АД реализираните изгоди от ефективното им управление индиректно ще бъдат в полза на акционерите на Петрол АД", уведомяват от компанията.

Стратегическите планове на дружеството включват развитието на мрежата от търговски обекти, чрез инвестиране в обновяването на съществуващите търговски обекти, строителство на нови обекти, както и привличане под търговската марка Петрол на собственици на бензиностанции.

Днес акциите на Петрол поскъпват с над 10%, до 5.25 лв. за лот.