Стара планина холд АД, с изпълнителен директор Васил Велев и предприятията от нашата група изпращат една трудна година. Настоящото предвиждане се основава на резултатите от много тежките месеци в началото и средата на 2009 година и видимо стабилизиране на пазарите през последното тримесечие.

С много умерен оптимизъм очакваме стабилизиране на предприятията от групата, като предвиждаме приходите от продажби на продукция през следващата година да бъдат много близо и малко над достигнатите през 2009-а нива. Това информират от ръководството на холдинга.

По тяхна информация първостепенна задача през 2010 г., в условията на продължаващата икономическа и финансова криза, ще бъде запазване на основните пазари и клиенти.

„Разчитаме на по-бързото възстановяване от кризата на икономиките в развитите държави, в частност на нашите основни дистрибутори и клиенти", коментират очакванията си от компанията. „Ще продължи работата по снижение на себестойността на произвежданите изделия в посока снижение на трудоемкостта по операции и оптимизиране на производствения процес. Дружествата работят за оптимизиране на разходите, като се отчита и очакваното повишение на енергоносителите".

Планираните инвестиции в основната си част са за нови производствени мощности, довършване на започнатите инвестиционни проекти и осигуряване обновлението на продуктовата гама. Дружествата ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми.

„Очакваме поетапно усвояване на средствата, спечелени от наши компании по проект „Технологична модернизация в големи предприятия", както и преодоляване на неблагоприятните фактори, свързани със забавените разплащания от страна държавни и общински структури", се казва още в съобщението. „Финансовите разходи са с тенденция към увеличение поради недалновидната лихвена политика на банковата система у нас".

Персоналът в предприятията ще остане на същото и на по-ниско равнище. Основна грижа ще бъде запазване на висококвалифицираните работници и служители. Това може да бъде постигнато чрез увеличаване натоварването на собствените производствени звена за сметка на намаляване на външни кооперирани услуги. Не предвиждаме ръст на възнагражденията и социалните разходи.

„В тези условия постигането на положителен финансов резултат при очаквания обем производство е основна задача за преодоляване на кризисния период с цел недопускане на спад в пазарната капитализация, с което да се гарантират вложенията на акционерите и тяхната доходност", се казва в заключение.

Последната сделка с акции на Стара планина холд на БФБ днес е при цена от 1.91 лв. за лот, без тя да се отрази на стойността на книжата. Обемът е от 10 348 лота.