На влизане за коледната литургия в катедралата "Свети Петър" папа Бенедикт XVI бе съборен на земята от жена, изскочила от редиците на богомолците, съобщи бТВ.

На видеоматериал, получен от телевизонната агенция Асошиейтед прес, се вижда как жена, облечена с червен суичър с качулка, прескача дървените бариери, които ограждат главната пътека в базиликата. Пред смаяните погледи на кардиналите, жената се спуска към Бенедикт XVI, преди да бъде обградена от ватикански полицаи.

Докато охранителите я събарят на пода, тя успява да хване папата за полите на мантията и Светият отец пада на земята. Загубил равновесие, на пода пада и един от кардиналите в процесията.

Бенедикт XVI изглежда невредим и се изправя бързо на крака. Той продължава да води процесията към главния олтар на базиликата, където започва коледната литургия. 87-годишният френски кардинал обаче е със счупена бедрена кост и бе настанен в римска болница.

Според говорители на Ватикана жената има психически проблеми. Миналата година на същата служба тя се опитала да прескочи бариерите и да се приближи до Светия отец, но била бързо обезвредена.