Yahoo.com представи тези събития, които предизвикаха най-силен интерес през 2009 г. Ето кои бяха те:

Чудото на Хъдзън

15 януари 2009 г. Ню Йорк. На този ден, шест минути след излитането си, самолет Airbus A320, изпълняващ полет 1549 US Airways трябва спешно се приземи, след като се сблъсква с ято птици. На борда на самолета е има 150 пътници и петчленен екипаж. Изумените очевидци можеха да наблюдават как лайнерът каца върху незамръзналата река. Тази авария влезе в историята на авиацията, тъй като всички пътници и членове на екипажа са спасени. Нещо повече - никой не е пострадал сериозно! Командирът на екипажа е 57-годишният Челси Сълънбъргър. Той не само предотвратил катастрофата насред Манхатън, но не напуснал самолета, докато не се убедил, че всички пътници са евакуирани. За няколко часа Челси Сълънбъргър и вторият пилот Джефри Скаилс става герои на новините и цялата мрежа.

Барак Обама

20 януари 2009, Вашингтон. Метисът Барак Обама става първият чернокож президент на САЩ. Клетвата на 44-я президент се гледа от 2 млн. души в страната и няколкостотин милиона в света.

През тази нощ Барка Обама открива бала в Белия дом под ръка със съпругата си Мишел, превърнала се в диктаторка на модата през годината, измествайки досегашната прима Карла Бруни-съпруга на френския президент.

Въпреки трудния контекст- войната в Ирак и Афганистан, икономическата криза, проблемите с климатичното затопляне, Барак Обама стана четвъртият щатски президент, нослител на Нобелова награда за мир.

Икономическата криза

В икономически план 2009 г. ще се запомни като черна година. Тя вкара повечето развити и развиващи се страни в рецесия, струвайки милиони работни места и нанасяйки тежки поражения на икономиките. През тази година въпросите за лошите кредити и високата задлъжнялост бяха засенчени от нова тема- високите бонуси на банкери и трейдъри.

Земетресението в Италия

6 април 2009 г. Акуила, Италия. През тази година Италия изтръпна на фона на най-тежкото земетресение в страната от 1980 г. В нощта на 6 април централната част на страната беше разтърсена от земетресение с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер, отнело живота на 308 души. Няколко часа по-късно, Силвио Берлускони все изключително спорното решение да откаже международна помощ.

Свинският грип

Април. В Мексико се появи нова форма на грип- A (H1N1), провокирал тревога заради високата си заразност и приликата си с испанския грип от 1918 г. Въпреки навременната тревога настоящата пандемия стана първа за този век- 41 години след последната пандемия, която беше през 1968 г.

Двете катастрофи на Airbus

1 юни 2009. Самолет Airbus A330, изпълняващ полет Париж-Рио де Жанейро, пада в Атлантическия океан с 228 пътници на борда. Няма оцелели, а причините за катастрофата и досега не са изяснени.

30 юни 2009 г. Самолет A310 изчезва в близост до Коморските острови- 152 жертви и само един оцелял- 13- годишно момиче. Синдикатът на френските пилоти оспори официалната версия за катастрофата.

Така че и досега причините за тях остават загадка.

Източник: Utre.bg