Спасяване на 2 900 работни места в „Кремиковци" предвижда оздравителният план, който до края на седмицата ще влезе в съда. Според лидера на КТ „Подкрепа" в завода Людмил Павлов, ако кредиторите подкрепят плана, могат да бъдат запазени и трите основни производства.

„Става въпрос за стоманодобивното производство, завода за непрекъснато леене на стомана. Това са заводите, които са екологически чисти, не замърсяват и нашата борба е те да останат да работят и около 2 900 човека да си запазят работните места в „Кремиковци", каза той.

От вчера се изплащат задълженията за ноември и декември. Процентно се разплащат и натрупаните дългове към работниците.

Разплащането с вече освободените обаче ще зависи от приемането на оздравителния план, допълни Павлов:

„Ако „Кремиковци" има потенциала да вдигне производството и му се даде възможност да работи, много по-бързо ще бъдат върнати парите към хората, които трябва да си взимат парите и са съкратени. Единственият вариант е оздравителен план.

Тогава „Кремиковци" има възможността дори да си изтегли заем, да се разплати по задълженията към хората си, защото след като работи производството и заводът работи, по-лесно може да се върне и кредитът и хората ще получат по-бързо парите".

Източник: БНР