Азиатските индекси регистрираха повишение в първия ден на новата седмица след данни за ръст на износа на Китай през декември, което е сигнал за възстановяване на световната икономика.

Индексът, следящ представянето на регионалните пазари - MSCI Asia Pacific Index, се повиши с 1.6% до ниво от 434.23 пункта рано тази сутрин.

Междувременно повишение регистрираха и цените на суровините, като петролът се повиши до 15-месечен максимум. Ценната суровина добави близо долар към стойността си и към момента се търгува на нива от около 83.5 долара за барел с доставка през януари.

Златото също регистрира сериозно повишение, добавяйки близо 16 долара към стойността си, или 1.4%, до ниво от 1 154.5 долара за унция. Медта поскъпна с 2.9% до 7 675 долара за метричен тон.

Положителното настроение на финансовите пазари стана реалност, след като най-бързоразвиващата се световна икономика регистрира ръст от 17.7% на износа си през декември, в сравнение със същия месец на миналата година. Това бе първото повишение на показателя на годишна база от 14 месеца насам.

Ръст е отбелязал и вносът в страната, повишил се със значителните 55.9% на годишна база през последния месец на миналата година.

Данните засенчиха негативните новини, дошли от най-голямата световна икономика в края на миналата седмица, където отчетоха загуба на 85 000 работни места.

По пазари китайският индекс Shanghai Composite Index се повиши с 1.4%, воден от силното повишение при банките и финансово брокерските компании. Корейският Kospi добави 0.5% към стойността си, а австралийският основен индекс се повиши с 0.8%.

Ръст след регистрираното си най-високо за последната една година затваряне отбелязаха и щатските фючърси. Тези на широкия индекс Standard & Poor's 500 сочат отваряне с 0.4% на положителна територия.

Повишението в края на миналата седмица в САЩ стана реалност след спекулации, че Фед няма да прибегне до повишаване на лихвите в средносрочен план.