Осем са предложенията за домейн на България на кирилица. Това съобщи Първан Русинов, заместник-министър в Министерството на транспорта.

Най-голяма подкрепа имат съкращенията "бг", "рб" и "рбг" и на трето място "България". До момента са проведени две анкети в инициативата за създаване на домейн на кирилица, организирани от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По думите на Първан Русинов първата анкета е да покаже настройките на интернет потребителите, а втората как да бъде управляван домейнът. 650 души са участвали в анкетите, като преди месеци заявките за участие в подобна анкета са били 20-30, подчерта Русинов.

Той допълни, че са дадени и алтернативни отговори и предложения на въпросите в анкетите. Според резултатите от анкетите администратора на домейна трябва да си върши добре работата, а не дали е българска или чуждестранна компания. Също според резултатите от проучването болшинството от анкетираните държавата не бива да участва в процеса по управление на домейна. Ако все пак участва, то трябва да е служебно.

До края на месеца ще бъде страната ни ще представи заявката си за домейна "бг", съобщи още Първан Русинов. Решението ще бъде взето от международна организация, като в момента не може да се прогнозира решението. Ако получим разрешението, домейнът ще стане факт най-рано през месец септември, посочи Русинов.

Представители на държавата, на бизнеса, на академичната общност и на потребителите трябва да включва бъдещото сдружение, което да управлява домейна, заяви Първан Русинов. По думите му това е най-добрият вариант за създаване на нестопанското сдружение, което да управлява домейна. Първан Русинов представи и резултатите от проведената по-рано днес кръгла маса "Домейнът на България на кирилица", организирана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В края на пресконференцията бяха изтеглени и имената на четирима победители в анкетите. Те ще получат сертификати за електронен подпис.

Източник: БГНЕС