Почти половината от хората по света (45%) смятат, че 2010 г. ще бъде по-добра от миналата, сочат резултатите от световното проучване "Глас народен" на "Галъп", цитирани от руската агенция Интерфакс.

За сравнение през миналата година оптимистите по света са били едва 27%. 29 на сто смятат, че през 2010 г. животът им ще си остане същият (при 31% за миналата година), 20% смятат, че положението им ще се влоши (при 35% за миналата година), а шест на сто са се затруднили да отговорят.

Като цяло тенденцията е в началото на тази година хората във всички части на света да са по-оптимистично настроени, в сравнение с началото на 2009 г., отбелязва Интерфакс.

В България обаче очакванията като цяло са по-мрачни. 35% от запитаните българи са отговорили, че очакват през 2010 г. животът им през новата година да се влоши.

Списъкът на песимистите се оглавява от Хърватия с 57%, Босна и Херцеговина с 47%, Сърбия и Албания с 44%, Румъния с 43%, Исландия с 42%, Чехия с 38, България с 35, Италия с 34 и кралство Бахрейн с 32% песимистични гласове.

Особено оптимистични очаквания имат хората в Латинска Америка и Близкия изток. На първо място сред оптимистите е Нова Зеландия със 73% гласували, че очакват животът им да се подобри. Следват Бразилия със 71%, Австралия с 66%, Русия с 66%, Китай (в големите градове) с 64% и Канада с 53%.

Сред десетте страни с най-оптимистично настроено население парадоксално попадат Афганистан с 52% и Ирак с 50%, следвани от САЩ също с 50% и Колумбия с 49%.

Обществените очаквания за икономическото положение през 2010 г. също са се подобрили. 29% от запитаните смятат, че икономическата ситуация през 2010 г. ще се подобри, срещу едва 13 процента в началото на мината година. Също 29% мислят, че икономическите проблеми скоро няма да се решат.

Най-ведро гледат на икономическата перспектива хората в Латинска Америка. 58% от тях очакват подобрение, докато Западна Европа и Азия остават обезпокоени от икономическата перспектива. Едва 11% от западноевропейците смятат, че през тази година ситуацията ще се подобри, а 42% смятат, че предстои още една година на икономическа нестабилност.

Оптимизмът не е толкова силно изразен по отношение на перспективата пред заетостта. 51% от хората по света смятат, че през тази година безработицата по света ще се увеличи. Преди година на това мнение бяха 66% от запитаните. Делът на хората, които смятат, че безработицата ще намалее, се е увеличил от 14 на 25%.

Най-оптимистично настроени в това отношение този път са хората в Източна и Централна Европа, където 35% вярват, че безработицата ще намалее, а 41% - че ще се увеличи. В Северна Америка процентите са съответно 34 и 50.

Източник: БТА