От летището по принцип се изисква най-вече сигурност, а и пътниците често бързат и нямат време да забележат дизайна. Въпреки това, някои градове по света са наели известни архитекти, за да създадат най-красивите терминали, които някога сте виждали.

Повечето от тези летища са в Азия. В Китай и Южна Корея на аерогарите се гледа на символ на развитието на нацията, а и в тези държави летищата са сравнително по новопостроени, докато в САЩ и Европа те са по-стари. Когато терминал TWA на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк е бил завършен през 1960 г., това е било истинско събитие. През 1960 година летището е обслужило 8.8 млн. пътници, докато през 2009 бройката е около 48 милиона. Това означава, че пътуването със самолет, което преди време е било голямо преживяване, днес е просто един начин на придвижване, към който имат достъп всички.

Някои летища по света обаче, не само, че строят нови терминали, но и ги правят произведени на изкуството, което е способно да събуди старата забравена магия на пътуването по въздух.

Вижте класацията на туристическия сайт Travel and Leisure на най-красивите летища на света:

Терминал 3, Международното летище в Пекин

Терминалът отвори врати през 2008, точно навреме за Олимпийските игри. Той е дълъг 3.2 км и е най-дългата сграда в света. Замислен е във формата на дракон. Архитекти са измислили специален цветен стъклен покрив, през който слънчевата светлина влиза в червено и жълто.

Терминал 4, Летище Barajas в Мадрид

Открит е през 2006. Бамбуковият му покрив пропуска светлина по живописен начин. Прилича на дъга, дълга половин миля. Терминалът има капацитет 35 млн. пътници на година и е с амбициите да стане най-големият в Европа.

Терминал TWA на летище Джон Ф. Кенеди, Ню Йорк

Терминалът няма нищо общо с открития през 1960 г., освен това, че и тогава и сега предизвиква възхищение.

Международно летище Carrasco, Монтевидео, Уругвай

Новият терминал, открит през 2009 г., е вдъхновен от този на JFK от 1960 г. Отвътре прилича на огромен перон на гара, има и голяма тераса с прекрасна гледка.

Летище Sondika, Билбао, Испания

Летището е построено през 2000 г. и му казват La Paloma (в превод - гълъбицата), заради формата, наподобяваща силует на птица. Отвътре го сравняват с модерно произведение на Гауди. Красив е дори паркингът, който се намира под земята.

Международно летище Денвър

Това летище редовно е избирано за Бизнес летище номер 1 в северна Америка. Особеното в него е покривът - приличана на редица малки бели къщички. Архитектът, измислил интересната концепция, имал само 3 седмици за нея. Летището отваря врати през 1995 г. Красиво е както на снимката, така и от самолет - силуетът му се откроява на фона на Скалистите планини.

Международно летище Incheon, Южна Корея

Откакто отваря врати през 2001 Incheon често печели приза за най-добро летище в света. То не само работи добре, но е и красиво. Покривът прилича на купол на традиционен корейски храм, а коридорите са украсени с произведения на корейски творци. Терминалът за влаковете е в биомеханичен стил и едно от малкото места по света днес, които изглеждат наистина футуристично. Посетете и градините в Транспортния център и Зала Millenium.

Летище Маракеш Менара, Мароко

Това е пример как модернизмът и традиционният Ислям могат да се допълват. На покрива му има 72 фотоволтаични пирамиди, които генерират електричество.

Летище Chek Lap Kok, Хонконг

Красотата на това летище е най-вече в неговата функционалност. То е така добре структурирано и снабдено с упътвания, че дори да слизате от 17-часовия полет от Ню Йорк, няма опасност да се загубите. Влакът за центъра на Хонконг е на самия главен терминал и няма как да го изпуснете. Заминаващите пътници, които пристигат с влака, просто трябва да свалят куфарите са на перона и чекирането е на крачки от тях.

Международно летище Tempelhof, Берлин

Построено е от нацистите през 1936. Те за пръв път строят летището във формата на дъга, дълга на половин километър, като тази форма започва да се използва след това навсякъде по света. През 2008 летището е затворено и на негово място ще се издигне увеселителен парк, а терминалът ще бъде запазен като културен паметник.

Летище Malvinas Argentinas, Ушуая, Аржентина

Красотата започва още със снишаването на самолета над Андите. Летището е и вход към Патагония и Антарктика.

Международно летище Канзай , Осака, Япония

Въпреки че вече не е най-голямото в света, летището, което се намира на изкуствен остров близо до Осака, е произведение на изкуството. Точно до него се намира увеселителният Sky Park, където можете да се забавлявате със симулатори на полет или да гледате излитащите и кацащи самолети от обсерваторията.

Международно летище Куала Лампур, Малайзия

Открито е през 1998 и е част от усилията на президента на страната да направи Малайзия по-конкурентоспособна с азиатските си съседи. Стилът е неповторим, с преобладаващи ислямски мотиви. От самото летище можете да вземете бързи влакове директно до най-големите градове в страната.