Общият проект на олимпийското селище в Сочи на фирма "Градо" и фирмата изпълнител на строителните работи OOO "РогСибАл", представиха архитектурната концепция на обекта, съобщава Lenta.ru.

Идеята на архитектите е територията на бъдещето село да бъде разделена в крайбрежна и жилищна зона.

Покрай морето ще има пешеходна улица, която ще съединява всички крайбрежни обекти. Проектантите са планирали всяка сграда в комплекса да има свой собствен архитектурен облик.

Като цяло, концепцията е Олимпийското село в Сочи да изглежда като средиземноморско селище с някои архитектурни елементи, които да напомнят за класическите сгради в руския курорт Сочи от средата на миналия век.

Комплексът ще включва хотел за членове на Международния олимпийски комитет, който ще има 500 стаи и сгради за участващите и членовете на МПК, чийто общ капацитет ще бъде 1000 апартамента. Височината на сградите в олимпийското селце няма да надвишава 7 етажа.

По време на строителството ще вземе под внимание опазването на околната среда, като всички сгради ще покриват всички "зелени" стандарти.

За олимпийските игри ще бъдат изградени 11 спортни съоръжения с общ капацитет 200 000 места.

Основният проект е централния стадион за 40 000 души, зала по фигурно пързаляне, голяма и малка ледената пързалка за хокей, пързалка за кънки, бобслей писта и сноуборд център.