Втората най-голяма щатска банка по активи JPMorgan Chase & Co обяви днес, че печалбата й за четвъртото тримесечие е нараснала повече от четири пъти, вследствие на по-големите приходи такси за инвестиционно банкиране, информира Bloomberg. Резултатите надминаха очакванията на анализаторите.

Печалбата на JPMorgan нараства до 3.28 млрд. долара, или 74 цента на акция, през четвъртото тримесечие на 2009 г., в сравнение със 702 млн. долара, или 6 цента на акция, за същия период на предходната година. Анализаторите участвали в проучване на Bloomberg прогнозираха средно 60 цента печалба на акция.

Банката е отчитала печалба във всяко тримесечие от финансовата криза, компенсирайки загубите свързани с кредити в потребителското банкиране и приходите от такси по кредитни карти. JPMorgan е най-големият поемател на акции и облигации в САЩ през миналата година, а успехът на главния изпълнителен директор Джейми Даймън при справянето с кризата може да помогне да възстанови дивидентите до нивата от преди кризата преди неговите конкуренти.

JPMorgan е първата от големите щатски банки, която обявява резултатите си за четвъртото тримесечие. Goldman Sachs Group Inc. може да обяви на 21 януари, че печалбата й е нараснала до 3.36 млрд. долара след загуба от 2.29 млрд. долара година по-рано, според анализатори участвали в проучване на Bloomberg.

Прогнозите за Citigroup Inc. са, че на 19 ще обяви загуба от 5.03 млрд. долара вследствие на връщането на държавните средства, докато най-голямата щатска банка Bank of America Corp може да съобщи на 20 януари, че е спечелила 164 млн. долара. Печалбата на Wells Fargo & Co. се очаква да бъде 1.62 млрд. долара. Тя ще е и най-малката за банка от четири тримесечия насам.