Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) реши на днешното си заседание да прекрати членството на още един посредник. Това е ИП СИИ Секюритиз, информират от БФБ. Решението влиза в сила от утре.

Решението е взето на основание чл. 15, ал. 1, т. 4 от Част II Правила за членство („членството в борсата се прекратява с решение на Съвета: при отправено писмено предизвестие от 3 (три) месеца от члена за прекратяване договора за членство") и във връзка с чл. 6, ал. 1, т. 4 от договора за членство

Да припомним, че за 15 януари (петък) бе насрочено общото събрание на акционерите на Варненски инвестиционен посредник (ВИП-7), научи Profit.bg. Основната точка в дневния ред бе обсъждане и приемане на решение за отказ от дейността като инвестиционен посредник.

ВИП-7 получи лиценз от Комисията за финансов надзор (тогавашна Комисия по ценни книжа и стокови борси на 25 ноември 1998 г.)

Припомняме, че през 2009 г. от лиценза си се отказаха от Бора Инвест, КД Секюритис и ДЗИ Инвест.

"В сектора очаквам консолидация и дори връщане на лицензи от страна на по-малки инвестиционни посредници (ИП) и управляващи дружества (УД), които трудно ще се справят с влиянието на световната финансова криза. По-устойчиви на финансови сътресения ще са по-големите УД-та и ИП-та, които, благодарение на широкия спектър от предлагани услуги, качествено обслужване и иновативни продукти, ще преразпределят пазарния дял на по-малките участници".

Това заяви Ангел Рабаджийски, изп. директор на Карол, в материал за развитието на капиталовия пазар през 2010 г., част от прогнозната поредица "България 2010", които Profit.bg публикува през декември.