Строителството на магистрала „Тракия" ще започне на 3 май, но все още няма строително решение, няма приключила оценка на въздействие, не са завършили археологическите разкопки и учредителните процедури. Работим усилено, денонощно и се надявам в края на април да сме готови с всичко, за да стартира изграждането по график. Твърдо седим зад обещанието през 2012-а магистралата да е готова, заяви министърът на регионалното развитие и благоустрoйство Росен Плевнeлиев.

Росен Плевнелиев прогнозира, че фалити на големите строителни компании няма да има, но потвърди, че кризата в сектора е много остра и се усеща най-вече от средните и малки фирми.

Относно усложнената пътна обстановка в страната днес, той съобщи;

„Имаме тежка ситуация, но всичко е под контрол. Над 1000 снегорина са навън - чистят, работят. Републиканската пътна мрежа, която е 20 000 км, е проходима, няма драми.

Ако има проблем, той е в зоната на Добрич - Варна, където освен високата степен на навявания, има и силен вятър. Само от сутринта са издърпани 36 ТИР-а, работим усилено", допълни той.

Колкото за днешния съвет по децентрализация министърът отбеляза, че тази тема е по-важна дори от магистралите. Сега тръгваме от една свръхцентрализирана държава и целта е да се повиши демокрацията, каза Плевнелиев.

Ще направим така, че общините да получават повече пари, но да имат и повече отговорности. Търсим изнасяне на функции от държавата към общините, които сами да си дефинират проектите и към 2011 трябва да сме променили над 20 закона в тази посока, каза още Плевнелиев.

Източник: БНТ