Руският милиардер Роман Абрамович е закупил 35 съвременни творби на изкуството за луксозната си яхта Eclipse, информира Bloomberg, позовавайки се на агенция за търговия с предмети на изкуството.

Покупките са осъществени чрез Терънс Дисдейл, който проектира интериора на яхтите на Абрамович, според Джоузеф Кларк, директор на Millennium, чиято галерия се намира в югоизточна Англия.

Абрамович, който е собственик на футболния клуб Челси, не обича да говори за покупките си в сферата на изкуството. Неговата колекционерска страст повиши цените на някои продажби, а подновените покупки могат да помогнат на пазарното доверие, според дилъри.

Сделките на Millennium засега са на стойност 200 000 паунда (326 000 долара) и са сключени за период от шест месеца, според Кларк. От Terence Disdale Design Ltd. нямат практика да коментират творби на изкуството, купувани за проекти.

Абрамович, чието състояние се оценява на 7 млрд. паунда от Sunday Times, също засега не е коментирал покупките си. Той притежава три други супер яхти.

Яхтата Pelorus, която е дълга 116 м. и е предишната гордост във флота на Абрамович, е включена като един от проектите на сайта Disdale Design.

Eclips, която тежи 13 тона, е около 185 метра дълга и е най-голямата частна яхта в света. Тя е построена от хамбургската компания Blohm + Voss. Яхтата бе пусната на вода на 12 юни, 2009 и се очаква да бъде доставена през тази година. Корпусът е направен от непробиваема от куршуми стомана, а прозорците - от бронирано стъкло. На борда също така има система за предупреждение за ракетно нападение.

Освен това инфрачервени лазери ще се реят около лодката и когато засичат електронните светлинни сензори на фотоапаратите, ще изстрелват лъч светлина към тях, така че да не могат да бъдат правени снимки.

Регистрираният в Бермуда плавателен съд ще има екипаж от 70 човека, две площадки за хеликоптери, 11 кабини за гости, дискотека и най-малко една мини подводница.

Крайната цената на Eclipse, която беше построена за четири години не е ясна, но се смята, че може да доближи 1.2 млрд. долара.