Кой е най-големият мол в света? А най-големият ресторант, басейн, кораб? Ето отговорите на тези въпроси. За повечето от тези рекордьори сме писали и преди в отделни статии, но сега ви ги представяме събрани на едно място:

Ресторант

Намира се в Дамаск (Сирия) и се нарича Damascus Gate. Тук има места за 6 014 души. Какво има в менюто? Почти всичко. Ресторантът има шест секции за различна кухня - индийска, китайска, арабска, иранска, близкоизточна и сирийска. Сред местните специалитети са агнешко с мащерка, пържола с кисело мляко и боб, табули и хумус. По време на най-силните сезони персоналът наброява 1800 души.

Мол

Новият South China Mall в Донгуан, Китай, има отдаваема площ от 639 000 кв. метра, което е два пъти повече от тази на Mall of America в Минеаполис, Минесота. Вътре, освен 1 500 магазина, има влакче на ужасите, няколко изкуствени езера и др. атракции. Проблемът е, че откакто отвори врати през 2005 той стои почти празен. Това се обяснява с лоша инфраструктура (наоколо няма летище) и лоша локация ( в района има 1 млн. души население и 5 млн. нископлатени мигранти).

Небостъргач

Бурж Халифа отвори врати този месец в ОАЕ. Дори ако поставите Айфеловата кула върху Емпайър Стейт Билдинг, пак няма да имате по-висока структура от Бурж Халифа. Кулата е висока 828 метра и има зашеметяваща гледка към Персийския залив, хотел Бурж Ал Араб и изкуствения остров Палм Джумейра. В скоро в нея ще се помещават най-високата джамия в света и най-високият басейн в света.

Пасажерски кораб

Това е Oasis of the Seas на Royal Caribbean. Той тежи почти пет пъти колкото Titanic, по-дълъг е от сградата на Капитолия с 1.5 пъти, има 16 палуби и капацитет 6 296 гости. Корабът не би могъл да премине през Панамския канал, защото е прекалено голям!

LED проект

Най-големият проект за светодиодно осветление (LED) се намира в Абу Даби, ОАЕ. Това е Хотел Yas, който изглежда все едно е излязъл от научно-фантастичен филм. Сградата е обвита в 5 000 LED крушки, които могат да сменят цветовете си и дори да показват видео изображения. Наподобява гигантска светеща мрежа, хвърлена в океана.

Басейн

Най-големият басейн в света е San Alfonso del Mar в Алгаробо, Чили. Той е дълъг почти 1 км. Водата влиза от Тихия океан, но се загрява до 24 градуса Целзий. Около него има пясък, така че усещането е все едно си на морския бряг. В басейна можете да карате каяк, платноходка и да се гмуркате.

Аквариум

Georgia Aquarium в Атланта е най-големият в света. Той бе открит през 2005 г. и и съдържа 8 милиона галона вода. В него живеят различни животински видове, включително акули.

Национален парк

Национален парк Northeast Greenland има площ 375 000 кв. мили, което е повече от площта на 163 държави в света. Посетителите могат да видят полярни мечки, пет вида тюлени, мускусен бик и моржове. Паркът се намира на север от Арктическия кръг и там може да се наблюдава северното сияние почти през цялата година. Най-добре то се вижда между октомври и ранен април.

Дърво

Гигантска секвоя в Националния Парк във Висалия, Калифорния, е висока 82 метра. Счита се, че дървото е на възраст между 2 300 и 2 700 години!

Закрит аквапарк

Намира се в огромен хангар край Берлин. В него има изкуствена джунгла, тропическо село, плажове, изкуствено море и лагуна. Тук се намира и най-високата водна пързалка в Германия.

Влакче

Влакчето Kingda Ka в парк Six Flags Great Adventure в Джаксън, Ню Джърси е най-високото и най-бързото атракционно влакче в света. То се издига на височина 136 метра и може да ускорява до 200 км/час за 3.5 секунди. Цялото пътуване продължава почти един километър и отнема 59 секунди.

Замък

Най-големият древен замък в света се намира в Прага. Построен е през 9-и век и има площ 18 акра. В различни периоди в него са живели крале на Бохемия, римски императори и президенти на Чехословакия. След като Чехословакия се раздели на Чехия и Словакия през 1993, замъкът стана главна квартира на президент на Чехия.

Животно

Един син кит тежи средно 176 тона. Само езикът им е тежък колкото един слон. Сините китове днес са на изчезване. Има специални пасажерски кораби, които предлагат круизове из райони, където има вероятност пътниците да ги видят.