След години на непрекъснат растеж на доходите и бързо подобряване на стандарта на живот на домакинствата от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в последните две години се наблюдава забавяне на тази тенденция в целия регион. Това става ясно от анализ на Уникредит Груп за богатството на домакинствата.

„Домакинствата реагираха на глобалната криза със спад в потреблението и увеличение на спестяването, въпреки намалената възможност за това" казва Федерико Гицони, който отговаря за бизнеса на УниКредит Груп в Централна и Източна Европа.

„Кризата доведе до нарастваща безработица и намаляващ ръст на дохода, което означава временно връщане назад на процеса на изравняване на нивата на доходите в страните от ЦИЕ и западна Европа" коментира Дебора Револтела, директор „Стратегически анализи на ЦИЕ" в УниКредит Груп, представеното днес във Виена проучване.

Увеличаващият се финансов натиск върху домакинствата от ЦИЕ повлия върху поведението им по отношение на разходите. След краха на Леман Брадърс домакинствата бяха принудени да съкратят разходите си, за да се справят с все по-неясната перспектива пред икономиката и влошаването на съотношението между плащанията по обслужването на дълга и доходите.

Стойността на финансовите активи на домакинствата от ЦИЕ се възстановява

По-слабото потребление и по-малкият нов дълг говорят за висока склонност към спестяване. Въпреки разочароващата тенденция при нивата на доходите, нетните финансови активи на домакинствата се възстановиха през 2009 г. от дъното, достигнато през 2008 г., също благодарение на доброто представяне на капиталовите пазари и по-високата възвръщаемост, получена от спестяванията.

Пълното възстановяване на доверието на домакинствата ще отнеме известно време

Добрата новина е, че през 2009 г. финансовите активи на домакинствата в региона се очаква да са се възстановили с повече от 12% спрямо 2008 г. (когато намаляха с над 5 на сто) и да достигнат 44% от БВП.

Причините за това са добрите лихви по депозитите и доброто представяне на местните пазари на дългови ценни книжа. Ръстът на индексите на капиталовите пазари също помогна за покачването на стойността на активите на домакинствата от ЦИЕ.

Плаването в бурни води ще продължи и през 2010 г., докато възстановяването не се затвърди като тенденция, заключиха от Уникредит Груп.