Докато анализаторите дават най-различни оценки на първата година от управлението на Барак Обама, от уебсайта Zillow.com са направили справка за представянето на неговото жилище. Става ясно, че стойността на Белия дом, който се намира на Пенсилвания авеню 1600 във Вашингтон, е паднала с 15.6 млн. долара, или 5.1% през последната година.

Сградата, която има 132 стаи, почти 5 000 кв. м площ и подземен бункер, наскоро беше оценена на 292.5 млн. долара, в сравнение с 308.1 млн. долара преди година и 331.8 млн. долара през 2008 г., според Zillow.

Цената пада, въпреки подобренията, които семейство Обама са направили през последната година, като зеленчукова градина и детска площадка. Гости в Белия дом са бил знаменитости, като Бил Гейтс, главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Белнкфайн и Опра Уинфри.

Преди Обама да бъде обвинен, че неговата реформа в здравеопазването или борбата му за ограничаването на бонусите на Уолстрийт са причината за падащата стойност на Белия дом, трябва да се има предвид, че индексът Zillow, който следи цените на жилищата в САЩ, също пада с 5% през последната година.

Поевтиняването на Белия дом обаче е по-малко в сравнение с предходната година, когато стойността му се понижи със 7%. Тогава жилището се обитаваше от един тексасец, който водеше много по-различна политика.