Честотата на най-силните урагани в Атлантическия океан може да се увеличи почти двойно до края на века със затоплянето на планетата, според щатски учени, информира Bloomberg.

Честотата на най-разрушителните урагани може да нарасне с 81% за 80 години, докато общият брой на бурите, включително по-слабите, се очаква да падне с 28%, според същите учени. Нетният ефект може би ще е увеличение на имуществените щети с 30%, според Том Кнътсън, съавтор на проучването.

"Бурите ще бъдат по-малко на брой, като по-голяма част от тях ще са по-големи, което ще доведе до увеличаване на потенциалните щети," казва Кнътсън. Увеличението от 81% означава почти удвояване в рамките на един век, допълва той.

Застрахователните компании, между които Munich Re и Allianz SE предупреждават, че последиците от климатичните промени вече са увеличили разходите им, както и тези на другите компании.

Седем от 15-те най-разрушителни урагани в историята на САЩ са в периода след 2004 г. Разходите на застрахователите също така са нараснали, поради строителството в Мексиканския залив и по Източното крайбрежие и увеличението в стойността на имотите.

Средният брой на големите катастрофи, породени от климатичните условия, като вятърни бури, наводнения и засушавания в момента е три пъти по-голям в сравнение с началото на 80-те години на миналия век, показват данни на Munich Re.

Районът на североизток от Куба и източно от Флорида, който включва Бахамските острови, може да отчете най-голямо увеличение на честотата на най-силните урагани, според проучването. Тези резултати ще се отразят негативно на мултимилиардните туристически индустрии във Флорида и Бахамските острови, както и петролните операции в Мексиканския залив.

Бурите от категория 4 или 5 по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, при които ветровете са със скорост най-малко 210 км/ч, са тези чиято честота се очаква да се ускори. Ураганът Катрина, който нанесе огромни щети на Ню Орлианс през 2005, е от категория 3 когато достига сушата. Катрина нанесе щети за около 81 млрд. долара и остави 1 833 жертви.

Учените прогнозират, че средната температура на морската повърхност на тропиците ще нарасне с 1.7 градуса по Целзий в следващите 80 години, вследствие на глобалното затопляне. По-топлите води са по-благоприятни за зараждането на урагани.

Общият брой на бурите ще намалее, тъй като условията в района където те обикновено започват се очаква да бъдат по-неблагоприятни за формирането на урагани. В същото време тези, които успеят да се зародят и да излязат от този район ще попадат на по-благоприятни условия за засилването им, което означава, че най-силните урагани ще зачестяват.