Липсата на три основни белега на възстановяването, а именно - намаляване на безработицата, увеличаване на кредитирането и инвестиции от бизнеса, води до перспектива пред глобалната икономика да изживее период на деливъриджинг - период с фокус на намаляване на задълженията.

Това обявиха днес Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в Елана Трейдинг и Дидие Абато, старши консултант по търговия на пазари на акции в Saxo Bank на съвместна пресконференция.

„Това означава, че в следващите 5-7 години граждани и фирми основно ще спестяват, за да намалее задлъжнялостта им. Натрупаните големи дългове ще тежат на кредиторите и ще доведат до ограничено потребление и инвестиции, както и до въвеждането на нови и по-високи данъци", посочиха анализаторите.

Предишни подобни периоди в последните 100 г. са продължавали до 7 години и са водили до намаляване на съотношението съвкупен дълг към БВП с 25%.

Типичен пример са годините след Голямата депресия в САЩ, когато равнището на дълговете намалява с 34% или Руската криза от 1997 г., довела до двойно намаление на задлъжнялостта за 4 години.

Най-засегнатите сектори за по-дълъг период ще останат тези, които най-много са разчитали на кредитирането за растежа им - строителство, стоки с дълготрайно потребление и др.