Най-високата сграда небостъргачът в Дубай е една инвестиционна и екологична катастрофа. Да сложите в центъра на пустинята една сграда 800 м, която гори такова количество енергия, електричество, един стъклен купол в средата на пустинята просто няма смисъл, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Мнението на Плевнелиев е, че небостъргачите имат много минуси. „Не бих казал, че небостъргачите са нещо, което е свързано с бъдещето на Европа и нещо, с което Европа ще се гордее", посочи министърът. По думите на Плевнелиев, небостъргачите са една чувствителна тема за Европа и европейската култура. Той не е съгласен с идеята да се изгради небостъргач в центъра на София.

Според него, по-доброто място за това е основният булевард („Цариградско шосе") в началото на града. Точно на такова място днес бе направена първата копка на първия български небостъргач. По проекта за изграждането на небостъргача се работи от 1 година. Сградата ще бъде над 36 етажа и с добавените архитектурни елементи достига до кота 126 метра. Предвижда се и изграждането на втора по-малка сграда до небостъргача.

Небостъргачът ще бъде използван предимно за офисна сграда. Площта му е 56 хил.кв м, а в него ще работят поне 5 хил. души. Построяването му ще отнеме най-малко две години, според Плевнелиев. „Шапка свалям на този инвеститор, който точно в този момент по един безапелационен начин стартира проект за над 50 млн. евро, вярвайки не само в собствената си сграда, която е на световно ниво, но и в бъдещето на пазара и на България", коментира Плевнелиев.

Според Плевнелиев, проектът за изграждането на първия за България и най-висок на Балканите небостъргач е изключително специален и София и България могат да се гордеят с него, включително и министърът.

Сградата ще бъде направена с едно от петте най-големи архитектурни бюра в света - „Адкинс", които проектираха и „Тръмп Тауър". Той изтъкна, че българските архитекти и проджект мениджъри, са доказали дори, че са по-добри от „Адкинс", тъй като те са работили, за да направят сградата функционална.

Източник: БГНЕС