Варненци са в най-неизгодна позиция, що се отнася до финансовата възможност да си купят нов апартамент. За 1 кв. метър площ в морската столица са нужни 3 средномесечни заплати.

Сравнението с другите градове показва, че имотите във Варна са твърде надценени. Но, от друга страна, славата на града като туристически център привлича като магнит много чужденци. Купувачите са предимно руски говорещи, които пазят горещи спомени от "Золотые пески" и сега с носталгия преоткриват Черноморието.

"Данък туризъм" плащат и в другата морска перла - Бургас. Там са нужни 2.5 заплати за 1 кв. метър жилищна площ. Надценени изглеждат имотите и в София, Пловдив, Плевен и Хасково.

Данните от НСИ сочат, че с най-голяма финансова мощ са кюстендилци и врачани. Хората там знаят за какво работят - всеки месец изкарват пари за 1 квадрат жилищна площ.

Изгодно е да се купува и в Софийското поле, но извън територията на Столичната община. Това важи за периферните на София градове като Божурище, Костинброд, Елин Пелин, Ихтиман и други, влизащи в София-област.

Източник: в. Труд