Цените на луксозните имоти в Лондон са нараснали миналия месец с най-много на годишна база от април 2008 г., след като все повече купувачи преследват намаляващия брой жилища на пазара, информира Bloomberg позовавайки се на данни на Knight Frank LLP.

Цените на къщите и апартаментите, струващи над 1 млн. паунда (1.6 млн. долара), са нараснали през януари с 11.5% в сравнение с година по-рано, според Knight Frank.

Увеличението в сравнение с декември е 1.1%, като то е десетото поред и най-малкото от август насам. Цените остават с 12% по-ниски в сравнение с пика на пазара през 2008 г.

Някои потенциални продавачи изчакват да видят как изходът от парламентарните избори, които трябва да се проведат до юни, ще се отрази на регулирането на финансовата индустрия и на данъчното облагане на бонусите на банкерите, според брокери на Knight Frank. Съществуват също така и опасения, че оттеглянето на икономическите стимули на правителството и намаляването на публичните разходи ще се отразят на жилищния пазар.

Повечето от офисите на Knight Frank в централен Лондон имат с между 15 и 20% по-малко имоти за продажба от обикновеното за този период от годината. В същото време броят на потенциалните купувачи е с 15% по-висок през януари от средното му ниво за последните пет години.

Обезценяването на паунда през последните две години породи търсене на британски недвижими имоти, които са по-достъпни за чуждестранните купувачи. Това насърчи имотните фондове да наберат допълнителни средства за закупуването на луксозни имоти.

Цените на луксозните имоти в централен Лондон скочиха с 82% по-време на последния бум в периода януари 2005 г. и март 2008 г., по данни на Knight Frank.

Knight Frank изготвя месечния си индекс въз основа на оценките на луксозните жилища в лондонските квартали Мейфеър, Сейнт Джонс Уд, Риджънтс Парк, Кенсингтън, Нотинг Хил, Челси, Найтсбридж, Белгрейвиа и Саут Банк.

Цените през януари нарастват с най-много в Кенсингтън, Найтсбридж и Нотинг хил, районът където живее опозиционният лидер на Консерваторите Дейвид Камерън.