Вятърният парк „Са Турина Манна”, собственост на дружеството за възобновяема енергия на Enel, става най-големият в Италия с пускането на нови 60 MW.

Общата инсталирана мощност на Enel Green Power за производство на енергия от вятър на остров Сардиния достигна 161 MW.

Четиридесет нови вятърни турбини с мощност по 1,5 MW влязоха в експлоатация в провинция Сасари на о. Сардиния. Така общата мощност на вятърния парк „Са Турина Манна” достигна 84 MW и той стана най-големият парк на Enel Green Power в Италия.

При пълен капацитет новият парк ще произвежда 126 млн. kWh – достатъчни да отговорят на нуждите от електричество на 46 000 домакинства, като същевременно спестят изхвърлянето в атмосферата на 94 000 тона въглероден диоксид и потреблението на приблизително 47 000 тона нефтен еквивалент годишно.

Работата по разширяването на ветропарка „Са Турина Манна” беше завършена за по-малко от година и бе съобразена с природата, естествения пейзаж и съществуващите дейности в района.

В момента на о. Сардиния работят три вятърни парка на Enel Green Power, които имат обща мощност от 161 MW и произвеждат над 240 млн. kWh електроенергия. През 2010 г. се предвижда да започне строежът на вятърния парк „Портоскузо”, който ще има потенциална мощност от около 100 MW.

През 2009 г. Enel Green Power построи в Италия вятърни паркове с мощност 94 MW. В това число влизат мощностите, инсталирани през годината, както и тези, които са в строеж.