Жалба срещу търга за магистрала "Тракия" е внесла в сряда австрийската компания "Щрабаг" в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). По нея вчера все още не бе започнато производство от антимонополния орган.

Жалбата е заради отстраняването на "Щрабаг" от търга. Освен тях от наддаването отпаднаха още трима кандидати - консорциум "Български автомагистрали", турската "Доуш иншаат" и хърватско-българският консорциум "Конструктор Тракия". Засега те не са предприели действия срещу решението на тръжната комисия да ги отстрани.

Според юристи нямало смисъл да се внася жалба в КЗК преди комисията в търга да е предоставила писмено мотивите си за отстраняване.

Те ще бъдат съобщени, след като бъде избран победител в конкурса, стана ясно от думите на председателя на тръжната комисия Димитър Маргаритов миналия петък при отварянето на ценовите оферти в конкурса.

Тогава предложенията на четиримата отстранени кандидати не бяха отворени. От оставените в наддаването четири фирми най-ниска цена предложи Обединение "Магистрала Трейс" - 137.8 млн. лв.

Останалите кандидати оферираха от 2 до 3 пъти по-високи цени.