Най-големият щатски производител на мобилни телефони Motorola ще се раздели на две публични компании през 2011 г., съобщава в петък агенция Франс Прес, позовавайки се на източник от компанията.

Едната от тези фирми, която ще се казва Motorola's Mobile Devices and Home businesses unit, ще произвежда мобилни телефони, приемници за цифрова телевизия и друга цифрова електроника за бита. Новото звено ще оглави сегашният съизпълнителен директор на Motorola Сандай Джа.

Втората компания - Enterprise Mobility Solutions and Networks businesses, ще се фокусира върху създаването на двустранни радиостанции, лаптопи, системи за безопасност, скенери и устройства за безжична връзка. Неин ръководител ще стане Грег Браун - втори съизпълнителен директор на дружеството.

„Смятаме, че подобен бизнес модел ще е много по-прозрачен и привлекателен за клиентите и за инвеститорите", заяви Браун.

„Надяваме се също така, че при двата бизнес сегмента ще има положителен паричен поток", добави Санджай Джа.

Според информацията на представителите на Motorola разделянето на компанията е предвидено за първата третина на 2011 г.

Mototorla е един от световните лидери в областта на интегрираните телекомуникации и вградени електронни системи. Компанията е основана през 1928 г., а щаб квартирата е в американския град Шаумбург (щата Илинойс).

Чистата загуба на Motorola се сви през 2009 г. с повече от 80 пъти и достигна 51 млн. долара (през 2008 г. те бе в размер на 4.24 млрд. долара). Обемът на продажбите на компанията за миналата година намаля с 38%, до 22.04 млрд. долара (през 2008 г. продажбите възлизаха на 30.15 млрд. долара).