Руският милиардер Олег Дерипаска обмисля първично публично предлагане на акции на електрическата си компания Eurosibenergo, информира The Wall Street Journal, позовавайки се на източник близък до компанията.

IPO-то може да бъде осъществено в Хонконг. Производителят на алуминии Rusal Ltd, в която Дерипаска е основен акционер, вече осъществи първично публично предлагане на акции в Хонконг.

Eurosibenergo разполага с редица електростанции в Сибир, които захранват заводите на Rusal. Eurosibenergo е вторият най-голям електропроизводител в Русия, с над 8% от местното производство.

Rusal набра около 2.5 млрд. долара от IPO-то си в Хонконг. Акциите на компанията обаче не се представят много добре от тогава и затвориха на цена от 8.47 хонконгски долара (1.09 щатски долара) или с 22% под цената от IPO-то. В интервю миналия месец Дерипаска посочи като причина цялостния спад на световните фондови пазари.

Първичното предлагане на акции на Rusal подсили амбициите на Хонконг да разшири фокуса си извън местните и китайските компании. Регулаторните органи обаче оцениха предлагането като прекалено рисково за малките инвеститори. Бяха наложени минимални лимити, което тласна продажбите на акции към институционалните и други големи инвеститори.