Полският централен депозитар (KDPW) открива нова връзка с българския пазар. Връзката ще даде възможност български компании да бъдат листвани на Варшавската фондова борса. На 15 февруари KDPW и UniCredit BulBank (банка попечител) подписаха споразумение даващо възможност за клиъринг и сетълмент на сделки с акции на български компании на Варшавската фондова борса.

"KDPW активно подкрепя листването на чуждестранни емитентни на полската борса и особено акции на компании от най-големите фондови пазари в Югоизточна Европа.

"Много Български компании проявяват интерес към Варшавската фондова борса. Откриването на връзка с България е първата стъпка към тяхното листване тук. Акциите на нови чуждестранни компании ще позволят на инвеститорите на Варшавската фондова борса да диверсифицират техните инвестиционни портфейли. KDPW подкрепа корпоративните действия на чуждестранните емитенти, като изплащането на дивидент например," казва главният изпълнителен директор на компанията Ивона Срока.

В момента KDPW поддържа 14 връзки с чуждестранни депозитари, включително шест директни връзки между KDPW и чуждестранен депозитар и осем индиректни връзки, осъществявани с посредничеството на един или два международни депозитара (Clearstream Banking Luxembourg и Euroclear Bank) или банка попечител, както е в случаят с българската връзка. Това е първата действаща връзка от този тип между KDPW и чуждестранен пазар.

Съществуващите връзки на KDPW дават възможност за листването на компании от Австрия, Чехия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Италия, Словакия, Швеция, Великобритания, САЩ, а сега вече и България.

KDPW също така работи за опростяването на регистрацията, участието и корпоративните действия от страна на чуждестранните емитенти от страни, с които KDPW вече има връзка или предстои да установи такава.

В момента KDPW разработва връзки с румънския капиталов пазар и с Канада.