В офиса на НАП - Русе започнаха проверки на 64 застрахователни агенти от региона, за които има информация, че не са декларирали доходи в размер на общо 223 417 лв., като най-голямото несъответствие е за близо 39 000 лв.

Те са сред 3 514 застрахователи, за които в национално проучване са установени 14,6 млн. лв. несъответствия между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи пред НАП. Всички те са получавали комисионни или доходи по граждански договори със застрахователи на българския пазар.

В края на миналата година НАП провери документите на 39 застрахователни компании, в които са намерени доказателства за платените суми на общо 65 967 агенти. 200 от агентите, които са скрили най-високи суми, бяха уведомени за това по телефона от кол центъра на НАП през декември. До края на миналата година само 120 застрахователи се възползваха от предложението на изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов да декларират всички свои доходи за последните 5 години и да платят данъците си с лихвите, като им бъде наложена и минимална глоба.

Вече на всички застрахователни агенти, които не са спазили данъчните правила, ще бъдат налагани максималните санкции за укриване на доходи - 500 лв. за неподадена първа данъчна декларация и 1000 лв. за всяка следваща. Така санкцията за некоректните застрахователи може да достигне до 4500 лв. Освен това те ще бъдат задължени да платят всички укрити данъци, заедно с лихвите. Ако не последва плащане, сумите ще бъдат събирани принудително, включително с налагане на запор върху заплати, банкови сметки или друго движимо имущество.