Lidl Румъния, която е член на германската група Schwarz, ще придобие компаниите Plus Румъния и Plus България в сделка, която преди да бъде финализирана първо трябва да бъде одобрена от антимонополните регулаторни органи, се казва в изявление на компанията, цитирано от изданието Financiarul.

С придобиването на подразделенията на дискаунт веригата Plus в Румъния и България Lidl поема цялата дейност и целия персонал на Plus в двете страни.

В Румъния Plus в момента разполага с 94 магазина докато в България магазините й наброяват 16. Миналата година германската търговска верига Lidl обяви планове да отвори около 50 нови магазина в Румъния в началото на 2010 г.

Сделката се очаква да изстреля Lidl на върха сред дискаунт веригите, тъй като компанията се очаква да управлява над 150 магазина след няколко месеца. Lidl планира да стъпи на българския пазар през пролетта на тази година.

През 2007 и 2008 г. веригата Plus продаде дейността си в повечето европейски страни. В последните години Plus развива дейност в Австрия, Румъния и България.

Lidl Romania е член на германската група Schwarz, която също така притежава веригата Kaufland в Румъния.