Собствениците и живеещите в панелни блокове ще могат с личен труд да намалят цената за саниране на сградата. Хората няма да се катерят по фасадите, за да слагат изолация, а ще могат да вложат труда си например в боядисване. Това заяви Николай Сиджимов, директор на българския клон на Международната фондация Habitat for Humanity, на форум за енергийната ефективност.

Вариантът да помагат с личен труд при ремонта на блока ще се предлага на граждани, които са толкова бедни, че не могат да дадат пари.

Фондацията работи заедно с Микрофонд, който отпуска заем за ремонта. Кредитът от фонда се получава по-лесно, отколкото от банка, обясни изпълнителният му директор Георги Бресковски. Услугата е насочена към бедни, но работещи хора, на които банките не дават заеми. Размерът на заема може да бъде от 5000 до 50 000 евро и се дава за цялата сграда.

Срокът на погасяване е до 10 години, а лихвите заедно с всички такси за обслужване са 13.39% годишно. Фондът може да сключи договор с отделните собственици.

Блокът пък може да гарантира заема с наем от общи помещения. От отделните собственици не се изисква специална гаранция. Идеята е да се накарат живеещите в дадена стара сграда да се сдружат, за да я подновят.

Санирането на сградата включва ремонт на покрива, изолация на външните стени, вътрешни ремонти в жилищата и общите части, подмяна на водопроводни, канализационни тръби и други инсталации.

Източник: в. Стандарт